torstai 28. syyskuuta 2017

Noutoasioiden äärellä

Kuluneella sekä edellisellä viikolla osallistuttiin Novan kanssa KS Noutajakoirayhdistyksen "Mitässit?" NOME-kurssille, joka kylläkin oli tarkoitettu taipparit jo läpäisseille koirille jotka miettivät että miten edetä lajissa ALO-luokkaan. Meidän onneksemme kuitenkin kurssilla oli tilaa, joten pääsimme sinne mukaan, eikä myöskään oltu ainut ei vielä taippareita suorittanut koira kurssilla. Kurssi oli kolmen kerran tiivis paketti, jossa tehtiin monta erilaista harjoitusta sekä maalla että vedessä. Omalta osaltani se oli paljolti sellaista oppia kuin kaipasinkin, eli erilaisia tehtäviä ja asioita treenattavaksi. Kiitos kouluttajille Tuijalle, Saulille ja Minnalle hyvästä kurssista!

Ensimmäisellä kerralla tehtiin dameilla vesinoutoja sekä markkeerauksia pellolla. Vesinoudoissa Novalla ei ollut erityisempiä ongelmia, muutoin kuin etteivät palautukset tulleet käteen asti. Aikaisempi palautusongelma näkyy näköjään olevan vielä vedessä, kun maalla ollaan se jo aiemmin työstetty kuntoon. Vaan peiliin katsomisen paikka sinällään, koska enhän minä ole a) juurikaan treenannut noutoja vedessä (VEPEn veneenhakua ei lasketa) ja b) myöskään vaatinut vedestä palautuksia käteen asti. Tätä harjoiteltiin muutamalla lisäheitolla ja sain siihen muutaman toimivan niksin sekä myös yhden damin käteen asti. Rannasta siirryttiin pellolle, jossa tehtiin ensin pari yksittäistä markkeerausta pidempään pusikkoon ja sitten muutama pidempi noutomatka dummylauncherilla. Novalle tyypillisesti pitkä pusikko oli hieman vaativa, koska se ei ole vielä kovin harjaantunut nenänkäyttäjä vaan sen tekniikka on enemmän "juoksentele ympäriinsä kunnes näet damin". Hyvää harjoitusta siis kaiken kaikkiaan. Maalla kaikki palautukset kuitenkin sujuivat varsin mallikkaasti ja yhtä varaslähtöä lukuunottamatta olin myös hyvin tyytyväinen hallintaan noin yleisesti. Sivuhavaintona huomasin, että olen opettanut koirani kulkemaan sivulla ilman hihnaa, mutta hihnassa kanssa se haahuilee vaikka käsky on sama... 

Toisen kerran teemana olivat ohjaukset ja linjat. Vedessä tehtiin eteenlähetyksiä markkeeraukselle, jotka eivät Novalle olleet erityisemmin vaikeita, ainoastaan ne palautukset ovat vielä vähän vaiheessa. Jäin tosin itse miettimään, että kun dami oli veneen vieressä, ottiko se vepetaustallaan todellisuudessa suunnan veneelle vai damille. Parin vesinoudon jälkeen siirryttiin maalla tehtävään harjoitukseen, jossa tehtiin neljän koiran neliössä pellolla eteenlähetyksiä. Eli joka suoralla lähetettiin aina vuorotellen neliön kulmaan kepille jätetylle damille ja tästä tehtiin muutamia erilaisia variaatioita. Vahvistusta tuli eteenlähetykselle, jota ei hurjan paljoa olla vielä tehty. Lähihakupillitystä voisi treenata lisää vielä erikseen, jotta siitä olisi muun treenin yhteydessä jotain hyötyä. Loppuun tehtiin vielä kaksoismarkkeeraukset samoille kulmamerkeille, jotka Nova oppi jo edellisestä harjoituksesta ja selvästi kävi tsekkaamassa onko dami taas kepin juurella.

Kolmannen kerran teemana olikin sitten riista ja kokeenomaiset tehtävät. Metsään vedettiin alokasluokan tasoinen laahausjälki kanilla ja vedessä oli sitten markkeeraus, jonka perään sokkona tehty heitto samaan paikkaan ja vesinoudosta vielä siirtyminen maalle tehdylle hakualueelle. Novalle on muutaman kerran tehty taipparijälkitreeni, mutta alokasluokan jälki oli paitsi pidempi, niin koira tuli lähettää kauempaa kuin ihan jäljen päältä. Nova sinkaisikin ensin innokkuuttaan jäljestä ohi ihan toiseen suuntaan, joten se piti lopulta kutsua takaisin ja lähettää uudelleen. Toisella yrityksellä se lähti jäljelle ja oli kanille asti löytänyt. Kanin palautus kesti ja kesti, mutta lopulta se palasi tietä pitkin ihan ehjän kanin kanssa jonka sain käteen asti tarjottuna. Mihin lie matkalla eksyi...

Toisen variksen reipas palautus
Vesinouto lokilla sujui hyvin ja toisena noudettava tavikin tuli rannalle. Eipä tullut vesiriistakaan käteen asti, joka ei sinällään hurjasti yllättänyt. Hakuruudussa olikin sitten tarjolla useamman sorttista riistaa, oli lokkia, varista, fasaania ja taisi olla muutama telkkäkin jos en väärin muista. Nova teki tosi rauhallista työtä ruudussa, mutta teki töitä kuitenkin. Olisiko jo aiemmat tehtävät ja odottelut syöneet enintä puhtia pois... Ensimmäisenä palautui varis, toisena pitkällisen ruudussa seikkailun jälkeen fasaani ja kolmanneksi vielä yllättävän tehokkaasti toinen varis, joten siihen lopetettiin kyseinen tehtävä. Viimeinen varis kun palautui aikaisempia paljon vauhdikkaammin ja sen sain käteen asti luovutettuna! Nova on ollut vähän epävarma erilaisten riistojen kanssa, joten jälkikäteen ajatellen ei hirveästi yllätä että se etsi ruudusta varsinkin ne tutut varikset, vaikka tiettävästi myös ainakin yhden lokin sijainnin luona kävi seikkailemassa. Lokkikin on kyllä joskus meillä ollut maalla hakuruudussa, mutta ihmetystä se on aiheuttanut ennenkin.

Ensimmäinen varis palautui myös "tietä pitkin", kuten myös kani jäljeltä

Kurssi oli ainakin meille tosi hyödyllinen ja tällaiselle noutolajiummikolle varsin hyvä, kun joku on miettinyt harjoitukset valmiiksi ja neuvoo mitä missäkin pitää tehdä sekä antaa palautetta ja vinkkejä. Ainakin meilläpäin noutajaharrastajien joukossa treenataan paljon kimppatreeneissä, joissa itsellä on aina olo kuin kala kuivalla maalla, kun en osaa vastata kysymyksiin "Mitä ajattelit tehdä?" ja "Millaista treeniä tarvitsette?". Ööö... kaikkea. Ja lopputuloksena päädyn yleensä treenaamaan vain samoja juttuja. Mistä tulikin mieleen, että SNJ:n treenivinkkipankki on vielä käyttöönottamatta. Josko sieltä saisi lisää ideoita näiden harjoitusten jatkoksi. Jatketaan harjoittelua, mahdollisia tavoitteita mietitään sitten kun se taipumuskoe-kompastuskivi on joskus saatu ohitettua.

Kiitos vielä Tuijalle joka nappasi muutamat kuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti