tiistai 26. syyskuuta 2017

Lihashuoltojuttuja

Lihashuolto, se on sellainen asia joka tosi helposti harrastuskoiran kanssa unohtuu silloin kun ei ole mitään erityistä vaivaa. Näin pääsi käymään Novankin osalta... Elokuussa huomasin, että sen uintiasento oli muuttunut niin, että näytti kuin takapää olisi vajonnut hyvinkin syvälle kun aikaisemmin selkälinja on selvästi näkynyt hieman pinnan alla. Maalla liikkuessa liikkeet olivat myös välillä hieman jäykän oloiset, joten varailin sitten aikaa hierojalle, Kingi&Kamun Erikalle. Kun menimme vastaanotolle elokuun lopussa Erika tarkisti tiedoistaan, että päivälleen vuosi sitten muuten käytiin viimeksi. Taisi silloinkin olla VEPEn loppukauden jumit aukaistavana...

Nova-parka olikin muuten jumissa! Kireyttä oli koko kropassa, noin suurinpiirtein niskasta hännäntyveen asti. Kauhistunut ilme kasvoillani kuuntelin, kun hieroja tilaa kuvaili ja kyseli, että onko Nova läähättänyt normaalia enemmän viime aikoina. Ei erityisesti, minun mielestäni, mutta vähän normaalia nopeammin se on kyllä hyytynyt varsinkin sisähallitreeneissä. Rintakehää ympäröiviä lihaksia kiristi kuulemma niin, ettei rintakehä päässyt kunnolla liikkumaan ja se varmasti vaikutti myös hengityksen tehokkuuteen - tai lähinnä tehottomuuteen. Suurimmat kireydet saatiin kuitenkin aika hyvin helpottamaan ja sovittiin vielä toinen käsittely parin viikon sisään, ettei nyt kerralla kuormitettaisi liikaa.

Jo ensimmäinen hierontakerta selvästi auttoi, Nova alkoi taas luontaisesti venytellä enemmän, uintiasentokin "keveni" ja yleinen vireystasokin hieman nousi. Toisella kerralla tilanne olikin jo paljon parempi, kireyttä oli pääasiassa enää oikealla puolella, joka taitaa olla Novan ns. heikompi puoli muutenkin. Se kääntyy luontaisesti aina samaan suuntaan ja varsinkin rallyssä olen huomannut ihan selvät puolierot riippuen siitä, tehdäänkö liikkeitä vasemmalla vai oikealla puolella. Jotta varmasti saataisiin koko koira huollettua kerralla kuntoon, sovittiin vielä kolmas käynti noin kuukauden päähän - eli maanantaille.

Nyt Novan tila alkaa olla taas normaali, aikaisemmat kireydet ovat poissa ja enää löytyi vain yksi uusi pieni rasitus toisen lonkan osalta, joka voi olla jokin hyvin tuore liukastuminen tai kompastuminen, sekin tuli samalla hoidettua. Täytyy kyllä sanoa, että näin jälkeenpäin olen myös huomannut eron koirassa näiden kolmen käynnin myötä. Nolona lupasin, että tullaan seuraavan kerran ennen kuin koko koira ehtii näin jumiin... ei olisi pahaksi lihashuolto varmaan keväälläkään, ennen VEPE-kautta.

Vaan lihashuoltoaihe liippaa myös Elvistä, sillä kesän mittaan ollaan huomattu että ikä alkaa vähitellen painaa ja näkyä Elviksen liikkumisessa. Jani kävi kesällä juttelemassa tilanteesta AlmaVetin eläinlääkäri-Tepon kanssa jonka seurauksena lähdettiin kokeilemaan saisiko pieni kipulääkekuuri Elviksen liikkeeseen kevennystä. Elvis vastasi hyvin kahden viikon lääkekuuriin, joten sen perusteella päädyttiin Cartrophen-pistoksiin, joista on selvästi ollut apua. Aikaisemmin kesällä Elvis oli selvästi haluttomampi lähtemään lenkille ja välillä levon jälkeen joutui vähän tunnustelemaan jalkoja alleen, kun nyt se taas liikkuu pirteämmin, lähtee normaalisti lenkille eikä tunnu kärsivän leposärystä.

Lihaksisto Elviksen takapäässä ei ole kovin kummoinen, se on iän myötä kuihtunut jo aika heikoksi. Siitä syystä Cartrophena tukemassa on laserhoitoa, jota asiantuntevasti klinikalla annetaan. Perusliikuntaa ja lihasjumppaa siihen päälle, eli lenkkeilyä mäkisessä maastossa ja hiekkamonttujen pehmeässä maastossa, jotta niitä jalkoja joutuu käyttämään. Kesällä oli ohjelmassa myös järvivedessä kahlailua ja toki uintia, nyt syksyn myötä vesien viilentyessä alkaa olla aika kohta suunnata taas koirauimalaan.

Pakkaskelejä odotellessa mietin, että mikähän olisi mieluisa lisävaate Elvikselle, joka jo viime talvena tuntui potevan hieman kylmää ja lopulta tilasin sille Pomppa-merkin uutuuden, eli fleecepaita JumppaPompan. Sitä soviteltiin ja todettiin hyvin päällä istuvaksi - nyt sitten vaan odotellaan kylmempiä kelejä varsinaisen testikäytön merkeissä.

Elvis ja uusi JumppaPomppa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti