maanantai 8. elokuuta 2016

Leiriviikonloppu takana

Mitä tehdään elokuun ensimmäisenä viikonloppuna? No, mennään lansuyhdistyksen perinteiselle VEPE-leirille tietenkin!

Viime vuonnahan Nova oli leirillä mukana kevyesti asioita harjoitellen, nyt oltiin sitten jo ihan täysipainoisesti mukana treeneissä. Koin tosin pienen alkujärkytyksen huomatessani että ilmoittamani ALO-tasoinen koira joka toivoo opettelevansa AVO-liikkeitä olikin laitettu AVO/VOI -tasoiseen ryhmään. Ryhmän koirien ikäjakauma oli 3-6 vuotta ja sitten joukossa oli meidän pieni 1 (ja puoli) v.! Vaan eipä se oikeasti mitään haitannut, kun joka koiran kanssa treenataan kuitenkin yksitellen ja oman tason mukaan. Harkitsin hetken ensin vaihtavani ryhmää, mutta päätin sitten jäädä kuitenkin paitsi tuttujen ryhmäläisen vuoksi, myös siksi, että itse saisin luultavasti eniten oppia kuitenkin siinä ryhmässä muiden suorituksia katsellessa. Itseasiassa Novakin näytti opettelevan muiden suorituksista, sen verran tarkkaan se aina rasteilla seurasi mitä vuorossa oleva koira tekee ja mitä siellä oikein tapahtuu.

Nova seuraa tarkkana muiden treeniä
Kivasti päästiin leirillä harjoittelemaan uusien sääntöjen liikkeitä. Vähän ollaan jo itse aloiteltu, mutta ihan täysiä ei vielä tehty vaan ennemminkin palasia sieltä täältä - eli vinoja linjoja, liikkuvasta veneestä lähtöjä ja sen semmoista. Leirillä tehtiin ensimmäistä kertaa Novan kanssa ihan kahden veneen liikkeitä, tähän asti ollaan harjoiteltu samoja asioita mutta vain yhdellä veneellä.

Ensimmäiselle päivälle osui vienti sekä veneen haku -rastit. Viennissä kun ei kummemmin ongelmia ole, niin pyysin täysin vierasta avustajaa kun tutuille ja omalle apuohjaajalle on toistaiseksi viety. Muuten mentiin tutun kaavan mukaan; palkka tulee veneestä. Ei ollut vieras ihminen Novalle mikään ongelma, joten kun se sujui ajattelin kokeilla vielä toista esinettä. Siinä tulikin sitten tenkkapoo - pitkää köyttä olisi viety, mutta itse sählätessäni lähetyksessä Nova tiputteli köyttä lähtiessä. Muutaman kokeilun jälkeen totesin, että meidän pitää harjoitella köyttä erikseen ja palattiin sitten alkuperäiseen vientiin, jotta saatiin onnistuminen loppuun.

Veneen haku -rastilla opeteltiin sitten ohjattua veneen hakua. Ensimmäinen yritys sujui hienosti, merkkasin veneen rannassa eikä Nova vilkaissutkaan toisen veneen suuntaan. Vaikeutettiin toiselle toistolle niin, että veneet lähtivätkin rannasta ristiin, mikä osoittautuikin huomattavasti kinkkisemmäksi pulmaksi. Oikealta lähtenyt vene oli Novan mielestä myös oikealta noudettava, vaikka kyseinen vene soudettiin vasemmalle. Siinä sitten harjoiteltiin vedessä ohjausta ja suuntaa ja avitettiin myös veneeltä että saatiin oikea vene haettua. Täytyy siis panostaa suuntien opetteluun ja ohjaamiseen muutenkin.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa hyppy sekä hukkuvan rastit. Hyppyrastilla otettiin sitten kahden veneen liike, koska uusissa säännöissähän se on avoimen luokan hyppyliike, jossa koira lähtee 50 m veneestä ja noutaa matkalla 30 m sivupoijulla olevan veneen. En tätä en ollut koskaan vielä itse lähettänyt Novaa veneestä, etenkään tyhjään rantaan eikä tehty kahden veneen liikkeitä. Vaan eipä se tuntunut paljoa haittaavan! Ensimmäinen yritys oli helppo - avustaja rantaan palkkaamaan ja tarvittaessa ohjaamaan, sekä veneet lähekkäin ja köyden heitto ennen veneestä hyppyä. Nova näytti saavan heti jutun juonesta kiinni, joten perään toinen yritys jossa sitten jo lähetin veneestä ensin ja köysi heitettiin vasta lähempänä toista venettä. Sivusuuntia ei tässä vielä harjoitukseen yhdistelty, mutta hyvät lähtökohdat saatiin ja ajatus, miten tästä eteenpäin.

Hukkuvan rastilla jatkettiin samaa suunnitelmaa ja kokeiltiin uusien sääntöjen avoimen luokan liikettä, jossa hukkuva tippuu 50 m veneeltä ja koira lähetetään 30 m poikittaiselta linjalta liikkuvasta veneestä. Liikkuvasta veneestä hyppyä oltiin jo pelkiltään harjoiteltu, joten se ei tuottanut tässä enää ihmetyksiä ja Nova lähti vauhdilla hukkuvalle. Itse liikkeen suhteen ei ollut kummempia ongelmia, mutta sen sijaan oivalsin että Nova kääntyy järjestään aina oikealle ja hukkuvan eteen. Saman teki heinäkuussa SOVEssa ja samaa tekee venettäkin hakiessaan. Hukkuvan kohdalla se on ongelmallista, koska silloin patukka ja hukkuvan käsi jäävät helposti mutkalle koiran alle. Uintiasentona se on hankala, puhumattakaan siitä, että suuntaa saisi korjattua rantaan tullessa. Tulin siihen lopputulokseen, että täytynee opettaa Nova kiertämään hukkuvan takaa, kun kerran kuitenkin kääntyy aina oikealle - siitä olisi apua sitten myös pelastusrenkaalla pelastaessa.

Antoisa leiriviikonloppu oli taas, eiköhän sinne suunnata jälleen ensi vuonna uudelleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti